cilinderslot-pfaffenhain-skg3-knopcilinder

Een knopcilinder is een veiligheidscilinder met aan één zijde een sleutelbediening en aan één zijde een knopbediening. Aan de knop aan de binnenkant van de deur kun je draaien om de deur op slot te doen of het slot er van af te doen. Bij brand of een calamiteit kun je de woning snel verlaten zonder een sleutel te hoeven gebruiken. Als je een deur van glas hebt dan is het niet verstandig om een knopcilinder te kopen omdat dieven dan alleen de ruit hoeven door te tikken en aan de knop kunnen draaien. Dit valt echter wel op te lossen door een knopcilinder te kopen met drukknop. Als extra beveiliging moet je dan de knop indrukken om het slot erop of eraf te halen.

Diverse knopcilinders

Knopcilinders zijn er in diverse kwaliteiten en lengtes. Er zijn knopcilinders zonder keurmerk en met keurmerk, waarbij er een onderscheid is tussen SKG2 en SKG3. De SKG2 knopcilinders hebben wel een doorboorbeveiliging maar geen kerntrekbeveiliging zoals de knopcilinders met SKG3 keurmerk. SKG3 knopcilinders zijn bestand geavanceerde inbraaktechnieken zoals kerntrekken, de klopsleutel methode en lockpicken. Voor buitendeurcilinders wordt SKG2 of SKG3 aangeraden.
Naast de verschillende kwaliteiten knopcilinders, zijn knopcilinders ook in verschillende kleuren te koop. Populair zijn de zwarte knopcilinders en in iets mindere mate de messing knopcilinders. Ook zijn er halve knopcilinders te koop. Deze hebben aan de ene zijde een knop en aan de andere zijde geen sleutelbediening. De halve knopcilinders worden veelal gebruikt voor het afsluiten van een (voorraad of meter)kast.